Zanim napiszę Wam jaki jest podział produktów ze względu na indeks glikemiczny, powinniśmy omówić główne składniki pożywienia:
- Tłuszcze
- Weglowodany
- Białko
Tłuszcze - wyróżniamy cztery rodzaje:
Najzdrowsze tzw. jednonienasycone - kwasy Omega 3, oliwa z oliwek tłoczona na zimno, orzechy laskowe i włoskie, fistaszki, olej rzepakowy
Zdrowe tzw. wielonienasycone - olej kukurydziany i słonecznikowy
Niezdrowe tzw. nasycone - masło, żółte sery, czerwone mięso, olej palmowy i kokosowy (dodawany do ciastek nawet tych rzekomo dietetycznych - patrz na etykiety!)
Bardzo niezdrowe tzw. uwodornione - oleje roślinne poddane obróbce cieplnej (patrz na etykiety)
Węglowodany - czyli cukry, które stanowią podstawowe źródło energii. Występują w zbożach, warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych oraz produktach mlecznych. W procesie trawienia są przetwarzane na glukozę. Do węglowodanów zaliczamy również włókno pokarmowe - błonnik.
Włókna pokarmowe dzielimy na:
- rozpuszczalne - płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, jęczmień, owoce cytrusowe
- nierozpuszczalne (regulują perystaltykę jelit) - pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, większość warzyw.
Białko - istotny element naszej diety, buduje prawie połowę masy naszego ciała. Białko zaspokaja głód znacznie skuteczniej niż tłuszcze i węglowodany i sprawia, że dłużej czujemy się syci i nie odczuwamy senności. Zalecane białko w diecie IG: drób bez skóry, świeże lub mrożone ryby, ryby puszkowane, ale tylko w sosie własnym! Chude twarogi i chude jogurty, jaja, produkty sojowe, fasola, zielony groszek.
Idealnie nie jeść żadnych produktów z wysokim IG
2-3 razy w tygodniu można sięgnąć po produkty ze średnim IG
Produkty z niskim IG możesz jeść cały czas
Pierwsza faza diety - tracimy zbędne kilogramy i jemy tylko produkty z zielonej listy (wyjątek stanowi fasola i morele, które dodajemy do osobiście robionych przekąsek)
Zanim zaczniesz sprawdź swoje BMI. Dzielimy masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach podniesionych do kwadratu. Otrzymana w ten sposób liczba to twoje BMI.
Wartość poniżej 18,5 oznacza niedożywienie.
BMI od 25,0 do 29,9 to nadwaga
BMI powyżej 30,0 to otyłość.
W diecie IG staramy się zdobyć BMI ok 22 - ideał ;)
A teraz lista ;)
STRĄCZKOWE:
Bób
Fasolka po bretońsku
Groszek zielony w puszcze
Fasolka szparagowa
Fasola czarna
NAPOJE:
Napoje gazowane i zwykłe
Alkohol* nie dozwolony w fazie I
PIECZYWO:
Precle
Bagietki
Ciastka
babeczki
Bułki
Pączki
Wafle
Naleśniki
Pizza
Biały chleb
Tortille
Chlebki pita
Chrupki i chipsy
PŁATKI ŚNIADANIOWE:
Płatki śniadaniowe
Musli ze sklepu
ZIARNA:
Ryż instant i krótkoziarnisty
Wafle ryzowe
Wafle kukurydziane
Kuskus
PRODUKTY:
Sery żółte pełnotłuste
Mleczko czekoladowe
Twaróg tłusty
Śmietana
Serki topione do smarowania
Mleko pełne
Mleko zagęszczone
Bita śmietana
TŁUSZCZE:
Masło
Olej kokosowy
Twarde margaryny
Słonina
Smalec
Majonez zwykły
Sosy do sałatek
Olej palmowy
OWOCE:
Melon kantalupa
Daktyle
Melon miodowy
Śliwki suszone
Rodzynki
Arbuzy
Mus jabłkowy zawierający cukier
SOKI OWOCOWE:
Wszystkie owoce puszkowane w słodkim syropie
Wszystkie owoce suszone* dopuszczone morele do wypieków
Wszystkie napoje owocowe
Wszystkie słodzone soki i nektary owocowe
Sok z suszonych owoców
Sok z arbuzów
MIĘSO:
Mielona tłusta wołowina
Hamburgery
Parówki
Konserwy mięsne
Boczek
Kiełbasa
Wędliny tłuste
MAKARONY:
Wszystkie gotowe dania z makaronem
Kopytka
Makarony z serem
Kluski gotowe
Pierogi z serem, mięsem i grzybami
Ravioli z serem, mięsem, grzybami
SOSY:
Gęste sosy z dodatkiem mięsa lub sera
Gotowe sosy
RÓŻNE:
Cukierki
Frytki
Lody
Babeczki kupne
Prażona kukurydza z masłem
ZUPY:
Wszystkie zupy z dodatkiem smietany
Zupa fasolowa z boczkiem
Zupa grochowa z boczkiem
Kremy warzywne na mięsie ze śmietaną
SUBSTANCJE:
Glukoza
WARZYWA:
Frytki smażone
Ziemniaki puree
Ziemniaki pieczone
Puree w proszku
Bulwy
Słodkie ziemniaki
STRĄCZKOWE:
Fasola biała w puszcze* dopuszczalna w I fazie
Fasola biała gotowana
Groszek zielony świeży
Soczewica w puszcze
NAPOJE:
Czerwone wino
Kawa zwykła
Napoje dietetyczne z kofeiną
Piwo
PIECZYWO:
Chlebki pita z mąki razowej
Pieczywo żytnie pełnoziarniste
Pieczywo razowe
PŁATKI ŚNIADANIOWE:
Otręby pszenne
ZIARNA:
Kukurydza
PRODUKTY:
Sery żółte odtłuszczone
Mleko 1,5%
Śmietana 12%
Lody z chudego mleka
Jogurt słodzony odtłuszczony
Serek wiejski
TŁUSZCZE:
Olej kukurydzinay
Majonez dietetyczny
Większość orzechów
Olej z fistaszków
Olej sezamowy
Olej słonecznikowy
Margaryny miękkie
OWOCE:
Morele
Banany
Kiwi
Mango
Papaja
Ananasy
SOKI OWOCOWE:
Sok jabłkowy niesłodzony
Sok grejpfrutowy niesłodzony
Sok gruszkowy niesłodzony
Sok ananasowy niesłodzony
MIĘSO:
Mielona chuda wołowina
Jagnięcina
Wieprzowina chuda
Jaja zwykłe - 4 na tydzień
Wędliny z indyka
RÓŻNE:
Ciemna czekolada 60-70% miazgi kakaowej
Prażona kukurydza bez masła
Lody z odtłuszczonego mleka lub jogurtowe
ZUPY:
Bulion drobiowy
Pomidorowa na bulionie drobiowym
Zupa z soczewicy
SUBSTANCJE:
Fruktoza
WARZYWA:
Karczochy
Buraki
Kukurydza
Ziemniaki gotowane w mundurkach
Dynia
Kabaczek
STRĄCZKOWE:
Ciecierzyca
Fasola biała świeża
Soczewica świeża
Groszek zielony
Soja
NAPOJE:
Napoje dietetyczne bez kofeiny
Woda niegazowana
Woda gazowana
Kawa bezkofeinowa z chudym mlekiem
Herbaty ziołowe i owocowe
PIECZYWO:
Pumpernikiel* 1 kromka w czasie posiłku
Pieczywo pszenne pełnoziarniste* 1 kromka, 1 babeczka w czasie posiłku
Babeczki pełnoziarniste jabłkowo-owsiane
Batony własnej roboty
PŁATKI ŚNIADANIOWE:
Domowe musli
Otręby owsiane
Płatki owsiane
ZIARNA:
Kasza jęczmienna
Kasza gryczana
Bulgur
Ryż basmati, dziki, brązowy, długoziarnisty
PRODUKTY:
Maślanka
Jogurt bez cukru
Chudy twaróg
Serek wiejski chudy
Mleko 0,5%
Budyń na chudym mleku ze słodzikiem
TŁUSZCZE:
Migdały
Siemię lniane
Orzechy laskowe
Przechy makadamia
Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy
Miękkie margaryny dietetyczne
OWOCE:
Jabłka
Jagody
Czereśnie
Grejpfuty
Winogrona
Cytryny
Pomarańcze
Mandarynki
Brzoskwinie
Śliwki świeże
Maliny i jeżyny
Porzeczki
Truskawki
Poziomki
Wisnie
SOKI OWOCOWE:
Mus jabłkowy bez cukru
Brzoskwinie i gruszki w sosie własnym lub wodzie bez cukru
MIĘSO:
Ryby świeże, mrożone w puszcze ( w sosie własnym)
Wołowina chuda
Pierś z kurczaka bez skóry
Mielona chuda wołowina
Szynka delkatesowa odtłuszczona
Jaja omega 3
Tofu
Pierś z indyka bez skóry
Cielęcina chuda
MAKARONY:
Makaron:
Nitki Capellini, rurki Penne, Spagehetti, wstążki
RÓŻNE:
Migdały
Babeczki / bułeczki pełnoziarniste np. owsiano-jabłkowe
Lody na wodzie
ZUPY:
Wszystkie zupy warzywne gotowane na wodzie z dodatkiem małej ilości makaronu
Barszcz czerwony
SUBSTANCJE:
Wszystkie słodziki
WARZYWA:
Awokado
Szparagi
Fasola
Papryka
Brokuły
Kalafior
Kapusta
Marchew
Bakłażany
Selery
Ogórki
Por
Sałata
Grzyby
Oliwki
Cebula
Groszek zielony
Ziemniaki młode: 2-3
Rzodkiewka
Szpinak
Pomidory
Cukinia
Cykoria
Czosnek
** Listę opracowano na podstawie książki: "Chudnij z indeksem glikemicznym" Ricka Gallopa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz