Bułeczki dietetyczne z mąki pełnoziarnistej na słodko

Ogromnie lubię drożdżowe bułeczki, które niestety mają wysoki indeks glikemiczny, gdy piecze się je na zwykłej pszennej mące, dlatego wymyśliłam własny przepis na drożdżówki, ale z mąki pełnoziarnistej ;)


Składniki:

Suche składniki:

1/2kg mąki pełnoziarnistej Lubella Pełne ziarno* lub innej - typ 1850
1/2 szklanki płatków owsianych + 1 szklanka gorącej wody
1/2 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych moreli
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki rodzynek (niekonieczne!)
1 łyżeczka przyprawy korzennej Dr.Oetkera (do pierników i grzanego wina)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki mleka 0% lub 0,5%
2 łyżki margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu (np. RAMA Classic)
1/2 kostki drożdży
 6 łyżek słodziku do pieczenia lub cukru (więcej nie trzeba, bo morele i rodzynki "osładzają" bułeczki ;))

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok na ok. 10-15 minut, aby "pochłonęły" wodę, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody (gdy nie namoczymy wcześniej płatków, pochłoną one wodę z bułeczek i będą one mało wilgotne). Płatków w czasie "namaczania" nie mieszamy, bo zrobi się papka. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia  i przyprawę korzenną do miski i mieszamy ze sobą składniki. Następnie dodajemy płatki owsiane, morele, słonecznik i ewentualnie rodzynki - całość ponownie mieszamy. W małym garnku roztapiamy 2 łyżki margaryny, dodajemy 2 pełne szklanki chudego mleka, cukier lub słodzik i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia (mleko nie może być za ciepłe, bo "zabijemy" drożdże i ciasto nie wyrośnie). Wrzucamy do garnka rozdrobnione drożdże i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlewamy rozczyn do ciasta i wyrabiamy je. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie delikatnie wyrabiamy ciasto i formujemy małe bułeczki (o średnicy ok. 5cm), układając je na blaszce wyłożonej papierem. Ponownie zakrywamy nasze bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie wrzucamy do piekarnika :)

Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni bez termoobiegu ok. 15-20 minut,
Z ciasta wychodzi ok. 18 bułeczek.

Na przekąskę możesz zjeść 1 bułeczkę. Jeśli zjesz do niej pomarańczę lub jabłko i wypijesz szklankę 0,5% mleka będziesz mieć wyborną przekąskę, która na długo zapewni ci uczucie sytości :)

Bułeczki przechowuję w plastikowym pojemniku na żywność ;)

  * Lubella Pełne ziarno - mąka pełnoziarnista pszenna - przeczytaj i zobacz Jaki to typ mąki?? >>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz