Lubella Pełne ziarno - mąka pszenna pełnoziarnista - jaki to typ mąki??

Na opakowaniu producenta nie zamieszczono informacji z jakim typem mąki mamy do czynienia. Napisałam zatem do producenta i bardzo szybko otrzymałam odpowiedź na nurtujące mnie pytanie:

"Z definicji "typ mąki określany jest poprzez pomiar masy składników mineralnych (popiołu), pozostałych po spaleniu próbki mąki". Praktyczne popiół odzwierciedla zawartość w mące otrąb i innych części niebędących bielmem ziarna. Zgodnie z nazwą Mąka Pełne Ziarno od Lubelli zawiera wszystkie składniki ziarna, czyli odzwierciedla jego naturalny skład, zatem popiół jest zbliżony do tej wartości w ziarnie pszenicy (tj. 1,6-1,9%). Znaczy to, że w przypadku tego produktu można by mówić o typie pomiędzy 1600 a 1900. Jak widać popiół, a więc i typ mąki może się nieznacznie zmieniać i zależy to w dużej mierze od warunków klimatycznych (zwłaszcza rozkładu opadów) na terenie uprawy zboża w danym roku, dlatego właśnie Lubella nie podaje jednej, stałej wartości".



Mąka Lubella jest bardziej zmielona, a dokładnie otręby są odpowiednio rozmielone, co sprzyja podczas robienia wypieków - zawsze wszystko wychodzi ;) Mąka ta jest gładka. Zawiera wszystkie części ziarna tj.  bielmo i łuskę. Mąka typ 1850 jest grubo mielona, bardziej widać w niej łuski, nie jest gładka. Zawiera wszystkie części ziarna: bielmo i łuskę.

Jak wyglądają wypieki na tych mąkach?




Na mące Lubella ciasto lepiej rośnie, chlebek jest bardziej puszysty, bardziej wilgotny.
Na mące typ 1850 chlebek nie wyrasta tak "lekko" jak na Lubelli, chlebek jest mniej wilgotny, bardziej "zbity".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz