Gotowana roladka z kurczaka ze szpinakiem

Gotowana pierś z kurczaka z brązową skórką? Oczywiście, że tak :)


Lista składników - dla 4 osób:

  • 4 nie za duże piersi z kurczaka
  • 6-8 brykietów rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżeczki chudego naturalnego jogurtu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do masła Kotanyi
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 kopiaste łyżeczki czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki przyprawy staropolskiej do kurczaka
  • Folia celulozowa (absolutnie nie można wykorzystywać do tego rodzaju gotowania foli spożywczej!). Folia celulozowa wykorzystywana jest do produkcji wędlin i parówek, nadaje się do wędzenia, gotowania i pieczenia. Można ją kupić w każdym sklepie dla pasjonatów wyrobów własnych. Koszt to zaledwie 20zł aż za 50m. Tutaj możesz zamówić KLIK >>).
  • Biała nitka bawełniana lub sznureczek do wiązania wędlin

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy ewentualny tłuszczyk. Kroimy na "motylka" i posypujemy solą od środka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oliwy, wrzucamy rozdrobniony czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy delikatnie się zeszkli wrzucamy brykiet szpinaku. Doprawiamy przyprawą do masła, solą i ewentualnie pieprzem (według uznania). Na koniec dodajemy 2-3 łyżeczki jogurtu i mieszamy do połączenia się składników. Gdy szpinak lekko się ostudzi nakładamy porcje szpinaku na piersi i zwijamy je w roladki. W miseczce mieszamy paprykę, tymianek i przyprawę staropolską i tą mieszanką nacieramy z wierzchu roladki z każdej strony. Gdy gdzieś po bokach "ucieka" szpinak - nie martw się tym, ponieważ folia ładnie sobie ze wszystkim poradzi ;) Każdą pierś z kurczaka owijamy we folię dwukrotnie, aby nie dostała się do środka naszej roladki woda podczas gotowania. Białą (nie barwioną) nitką bawełnianą obwiązujemy nasze roladki, aby folia nie rozwinęła się podczas gotowania. Ja wiążę roladki jak szynkę - mocno trzyma z każdej strony. Gdy obawiasz się, że dostanie się woda do roladek, możesz dodatkowo zrobić dużą sakiewkę z folii celulozowej, wsadzić roladki do tej sakiewki i związać u góry. Tak przygotowane piersi kładziemy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia. Od chwili zagotowania się wody, zmniejszamy gaz i parzymy nasze roladki na małym ogniu około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladki, zdejmujemy folię i gotowe :)





Roladki podajemy z sezonową surówką, młodymi ziemniaczkami (2-3 sztuki posypane koperkiem) lub ryżem.
Pamiętaj o proporcjach jakie obowiązują w diecie IG ;)
Więcej informacji znajdziesz tutaj >> 

Roladki można jeść również na zimno, kroimy jak wędlinę i podajemy z pełnoziarnistym chlebem - najlepiej własnego wypieku - PRZEPIS >>

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz