Chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Chleb upieczony na Lubelli bez siemienia lnianego
Składniki:

1/2kg mąki pełnoziarnistej Lubella Pełne ziarno* lub 3 zboża (mieszanka do pieczenia chleba) z Lubelli
1/2 szklanki płatków owsianych + szklanka gorącej wody
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 i 1/3 łyżeczki soli
Można również dodać 3 łyżki siemienia lnianego**

1/2 kostki drożdży Babuni
2x po 1 szklance letniej wody
1,5  łyżeczki octu winnego białego

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok na ok. 10-15 minut, aby pochłonęły wodę, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody (gdy nie namoczymy wcześniej płatków, pochłoną one wodę z chlebka i będzie on mało wilgotny). Płatków w czasie "namaczania" nie mieszamy, bo zrobi się papka. Mąkę, słonecznik i sól wymieszać w dużej misce. Dodać namoczone płatki owsiane. W szklance wody rozrobić drożdże i wlać do mąki, następnie wymieszać dużą łyżką. Do kolejnej szklanki letniej  wody wlewamy 1,5  łyżeczki octu - mieszamy i wlewamy 2/3 szklanki do naszego ciasta - dokładnie wyrabiamy. Ciasto nie może być zbyt zbite i za rzadkie. Gdy jest zbyt zbite dodajemy stopniowo resztę wody z octem. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Następnie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy keksowej o długości ok. 30cm, którą wcześniej smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Ponownie odkładamy ciasto do wyrośnięcia (czas od 15 do 30 minut w zależności na jakiej mące robimy chleb - na Lubelli rośnie lekko, a więc i szybciej). Warto zrobić "kapturek" z reklamówki jednorazowej - nakładamy reklamówkę na formę i zostawiamy sporą przestrzeń na górze by ciasto mogło swobodnie rosnąć do góry  ;)


WAŻNE!
Nagrzewamy piekarnik do 220C. Gdy ciasto wyrośnie i piekarnik nagrzeje się do porządanej temperatury od razu wkładamy nasz chlebek do piekarnika. Chleb pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy nasz chlebek przez kolejne 40-50 minut. Po tym upływie czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy nasz chleb przez 5-10 minut w piekarniku. Następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce z piekarnika. Chleb jest dobrze wypieczony, gdy po stuknięciu w dno daje pusty odgłos ;)


W diecie IG w pierwszej fazie (odchudzanie) w czasie posiłku możesz zjeść jedną kromkę chleba pełnoziarnistego.


Propozycja śniadania:
1. Płatki owsiane na 0,5% mleku
2. Kromka chleba pełnoziarnistego z niewielką ilością  margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu, posmarowana 1 łyżeczką niskosłodzonego dżemu.
3. Świeży owoc: jabłko lub pomarańcza.
4. Herbata ziołowa lub owocowa.


* Lubella Pełne ziarno - mąka pełnoziarnista pszenna - przeczytaj i zobacz Jaki to typ mąki?? >>

** Gdy dodajemy siemię lniane: 3 łyżki siemienia zalewamy 6 łyżkami gorącej wody i odstawiamy na bok, aby "pochłonęły" wodę - postępujemy podobnie jak w przypadku płatków owsianych ;)

1 komentarz:

  1. mniam......zaraz lece po slonecznik i platki i siadam do robienia :P

    OdpowiedzUsuń