Co to jest Indeks glikemiczny?

IG (Indeks Glikemiczny) jest miarą szybkości trawienia danego pokarmu i jego zdolności do podwyższania poziomu cukru we krwi. Im szybciej produkt ulega rozpadowi tym wyższa wartość IG.

 

Po zjedzeniu produktów z wysokim IG gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi, po czym gwałtownie spada. Natomiast po zjedzeniu produktów z niskim IG wolno podnosi się poziom cukru we krwi i utrzymuje się na stałym poziomie przez dłuższy czas.

Jakie są tego konsekwencje?

Godzinę lub dwie po zjedzeniu posiłku z wysokim IG odczuwamy głód i jesteśmy senni. Gwałtowny wzrost i spadek glukozy, sprawia, że brak nam energii. Co robimy najczęściej w tej sytuacji? Sięgamy po czekoladę, kaloryczny baton, paczkę chrupek itp aby poprawić sobie samopoczucie. Otrzymujemy w zamian chwilowy przypływ energii, a po nim kolejna fala zmęczenia i odczuwania głodu i tak przez cały dzień.

Jedząc produkty o niskim IG jesteśmy dłużej syci i pełni energii. Nie podjadamy tuż po zjedzeniu obiadu, bo odczuwamy sytość i nie jesteśmy senni. Dlaczego tak się dzieje? Bo nie mamy gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Produkty o niskim IG są trawione bardzo wolno, dzięki temu właśnie odczuwamy sytość. Poza tym utrzymujemy insulinę na niskim poziomie, zapobiegając w ten sposób gromadzeniu się tłuszczu, a co za tym idzie zrzucamy zbędne kilogramy ;)

Jesteś gotowy/gotowa podjąć się diety IG, by łatwo i przyjemnie pozbyć się zbędnych kilogramów, bez głodzenia się i przeliczania kalorii??
Jeśli tak zapraszam do czytania kolejnych wpisów :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz