Zawijańce z pieczarkami
Ciasto:
250dag mąki pszennej typ 650 (polecam Mąkę kuchenną Złoty Łan)
250dag mąki pełnoziarnistej Lubella
1 jajko
1/2 kostki drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka letniej wody lub mleka 0,5%
1 łyżka oleju
Farsz:
1kg pieczarek
1 cebula
1 jajko
Dodatki (ewentualnie):
Szynka konserwowa ok. 6-8 plasterków
Żółty ser odtłuszczony (2cm plaster - starty na tarce)
Przygotowanie:
Rozpuszczamy drożdże w wodzie lub mleku. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk i sól. Dodajemy jajko, olej i wlewamy drożdże. Całość wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie smażymy pieczarki z cebulą. Na koniec smażenia wrzucamy do farszu 1 jajko, które ma na celu zagęścić farsz i spowoduje, że pieczarki nie będą "rozsypywać się" - uważamy, aby jajko się nie ścięło. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na prostokąt o długości ok 35-40cm (ma wyjść 12 kawałków - 1 porcja ma szerokość ok 3-3,5cm). Nakładamy na ciasto ewentualną szynkę konserwową, na nią pieczarki, a następnie posypujemy cienką warstwą żółtego sera (ser w diecie IG służy bardziej jako przyprawa, a nie dodatek! Nie używaj go zbyt wiele!). Całość zawijamy w roladę. Kroimy na porcje ok. 3-3,5cm. Każdą porcję, tępą stroną noża przyciskamy na środku. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20minut w temperaturze 200-220 stopni.
Smacznego :)
Zawijańce idealnie smakują polane dietetycznym sosem tatarskim.
SOS:
5 łyżek majonezu Light
5 łyżek jogurtu naturalnego
2-3 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
szczypta soli
szczypta czerwonej papryki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz